Barntandvård

Barntandvård

 

Till och med det år man fyller 23 år är tandvården avgiftsfri och bekostas av landstinget.

 

Det är viktigt att barnen får en god start och tryggt omhändertagande inom tandvården. Vi kallar våra barnpatienter varje år. Vid undersökningen får man träffa sin tandläkare eller tandhygienist som kommer att undersöka barnets tänder, tunga och slemhinna. Vid första besöket som brukar vara när man fyllt 3 år får barnet lära känna oss, se våra vanligaste instrument, prova att åka i stolen och kolla in munnens egen dusch och dammsugare.


Vid sent återbud eller uteblivande debiterar vi alla såväl stora som små patienter. Vet ni om att tiden inte passar meddela oss snarast så kan någon annan få möjlighet att komma istället.


Om olyckan är framme

Försök aldrig sätta tillbaka en mjölktand då du kan skada det permanenta anlaget under. Slå oss en signal så tandläkaren får kontrollera skadan och se att tänderna mår bra. Om det är en permanent tand, ska du däremot sätta tillbaka tanden på sin plats efter att du sköljt av den. Om det inte går att sätta tillbaka tanden, lägg den under tungan då den trivs bäst i munnens miljö alternativt lägg den i ett glas mjölk (inte vatten). Sker detta snabbt är prognosen god för att rädda tanden.


Oavsett om du är barn eller vuxen är det viktigt att skadan anmäls till ditt försäkringsbolag snarast. Det är viktigt för eventuella framtida besvär eller behandlingar.